El Palau Ducal culmina la restauració de l'Oratori de Sant Francesc de Borja després de 8 mesos de complexos treballs

The 13/12/10

Després de 8 mesos de treball, i gràcies a la inversió de 93.161€ duta a terme per la Diputació de València, Catalunya Caixa i Fundació Palau Ducal, l'Oratori de Sant Francesc de Borja ha recuperat la seua esplendor original. El treball de restauració ha estat intregral, s'ha actuat sobre les pintures murals del segle XVI, els elements en bronze situats en distintes parts de la sala, els marbres del sostre, de l'altar, de les parets laterals i l'entornpeu, les ceràmiques de l’enteixinat, la fusteria i el paviment de fustes exòtiques.

L’acte de presentació ha tingut lloc aquest mateix matí i han assistit el Vicepresident 1er de la Diputació de València, Juan José Medina, el Diputat de Cultura de la Diputació de València, Salvador Enguix, el Director de Zona de CatalunyaCaixa, Miguel Ángel Albort, el Director Tècnic de la Restauració, Andrés Ballesteros i el Gerent de la Fundació Palau Ducal, José Luis Ferrer.

"Hui és un dia important", ha destacat Ferrer, "perquè recuperem un dels espais més simbòlics que té el Palau i que tingué una gran importància per Sant Francesc de Borja, l'Oratori. Aquest simbolisme, unit al seu valor artístic i cultural, ens obligava a recuperar l'espai i tots els seus elements. Estem molt agraïts a la Diputació de València i a CatalunyaCaixa perquè sense ells no hauria estat possible dur endavant aquesta restauració".

Els treballs sobre els murals, datats del segle XVI, són els que han suposat major complexitat. Ha sigut precís eliminar repintats així com una densa capa de vernís aplicat en una intervenció de finals del segle XIX i que enfosquia el to real de les pintures. Durant la restauració es va iniciar un debat sobre què fer amb zones que es repintaren en l'actuació executada pel Germà Martín Coronas el 1895. Segons el Director Tècnic de la restauració i responsable de l’empresa Restauradores Pro Art, Andrés Ballesteros: "Finalment es va decidir mantindre els repintats, perquè eren de gran qualitat i la pintura original s'havia perdut. En altres zones hem hagut de repintar, per aquest mateix motiu, la pèrdua de la pintura per un defecte de la tècnica original del propi autor. En aquesta part del procés la reintegració cromàtica ha estat un dels aspectes que ha suposat una major complexitat ".

L'Oratori és una de les sales del Palau més simbòliques ja que en ella pregava cada dia Sant Francesc de Borja. Escrits històrics mantenen que va vèncer al diable, i aquest, en fugir, va esquerdar una pedra d'alabastre que encara es pot veure al costat de l'altar. Més enllà de llegendes, l'espai té una gran riquesa artística fruit dels últims treballs de recuperació al 1895 que va dirigir Martín Coronas i que amb aquesta restauració es veuran engrandits.

Els treballs de restauració del Palau es completaran aquest any amb la propera inauguració de la Galeria Daurada, on també s'ha realitzat durant mesos una actuació integral que ha conclòs amb la reubicació de les obres de Gaspar de la Huerta als sostres de la Galeria.